Sport

Roeitrainer onderhouden? Doe het zo!

Een roeitrainer zorgt ervoor dat vele diverse spiergroepen worden aangepakt. Denk hierbij aan je buik, rug, been en armspieren. Regelmatig trainen zorgt voor een effectief resultaat. Roeitrainers beschikken daarnaast over vele bewegende onderdelen. Het goed onderhouden van je roeitrainer is een goed idee. Hoe pak je het onderhoud aan? Dit artikel geeft uitleg.

Maak de roeitrainer goed schoon

Het goed schoonmaken van de roeitrainer, zorgt voor een langere levensduur. Verwijder bij het schoonmaken stof en vuil, omdat dit de bewegingen van je roeitrainer kunnen verstoren. Voor het schoonmaken is het niet de bedoeling om gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen die bijtend kunnen zijn. Maak gebruik van schoonmaakmiddelen op waterbasis in combinatie met een microvezeldoek. Bij het vochtig schoonmaken van de roeitrainer is het van belang dat de schoonmaakdoek licht vochtig is.

Het loopvlak wordt veel en intensief gebruikt. Je kan hier ruitenreiniger voor gebruiken. Het gebruik van chloor of azijn wordt afgeraden, omdat dit het roestvrije staal gedeelte kan beschadigen. Ruitenreiniger bevat geen zuur en dit komt het adequaat onderhouden van je roeitrainer ten goede. Dit kun je bijvoorbeeld eens per week doen.

Onderdelen smeren inclusief bescherming van elektronische onderdelen
Het reinigen en smeren van zowel de lagers als de glijrails is een goed idee. Gebruik een kwalitatief goede siliconenspray voor dit proces. De siliconenspray breng je aan op de glijrails en op de metalen onderdelen. Kwalitatief goede siliconenspray stoot vuil af en zorgt voor een goede smerende werking. Gebruik de spray ook voor de verbindingen zoals de scharnieren van de roeitrainer.

Het is van belang om de elektronische onderdelen goed te beschermen. Beschadiging kan onder meer optreden door zweet. Gebruik hiervoor een contactspray speciaal geschikt voor elektrische aansluitingen. De spray heeft een reinigende en beschermende werking. Daarnaast blijft er geen vervelende laag achter zodat de elektrische geleidingen goed blijven functioneren.

Onderhoud roeihendels en eventuele magnetische onderdelen

Roeitrainers die gebruik maken van roeihendels, hebben eveneens eveneens hydraulische zuigers. Deze zuigers hebben de beschikking over systemen die zorg dragen voor de kracht tijdens het maken van bewegingen. Het is daarom een goed idee om alle bewegende onderdelen te behandelen met een geschikte spray, speciaal voor het beoogde doel. Er ontstaat na het gebruik van de spray tevens een droge laag zodat er geen vuil of vet aangetrokken kan worden. De meeste spraysoorten drogen vrij snel op en bevorderen een soepele werking van metaal en kunststof.

Het magnetische systeem in een roeitrainer vangt de kracht op. Het roeien werkt met een touw en een handvat en deze verbindingen moeten regelmatig worden nagekeken. Dit voorkomt eventuele ongelukken en zorgen voor een goede werking van het apparaat. Het touw en het handvat mogen overigens niet gesmeerd worden.

De batterijen en controle van de bevestigingsbouten

De batterijen van je roeimachine mogen minimaal eens per anderhalf jaar vervangen worden. Het maakt daarbij niet uit of de batterijen nog niet leeg zijn. Het op tijd verwisselen van de batterijen zorgt ervoor dat eventuele lekkage voorkomen wordt. Oudere batterijen kunnen namelijk gaan lekken en dit heeft grote gevolgen voor het display. Een display is een kostbaar onderdeel en deze wil je uiteraard zo lang mogelijk goed laten presteren.

De bevestigingsbouten moeten eens per maand gecontroleerd worden. De bevestigingsbouten vind je bij de voorpoot en het frame. Deze onderdelen kunnen los trillen. Met behulp van een schroevendraaier draai je de bevestigingsbouten aan. Door dit tijdig te doen zorg je voor veiligheid en je voorkomt dat het apparaat te maken krijgt met verzakkingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.